Hvordan ombetrækker man en lænestol

Hvordan ombetrækker man en lænestol

Hvis du ønsker at give din indretning et personligt præg, er ombetræk af en stol et godt sted at starte. Ombetrækning af stole kan være både sjovt og givende, da det kan hjælpe med at transformere rummet til noget helt unikt. Det kræver imidlertid lidt tid og tålmodighed for at få det bedst mulige resultat.

Her får du tips til hvordan man ombetrækker en lænestol, herunder de nødvendige værktøjer, materialer og trin der er involveret i processen.

Hvordan ombetrækker man en lænestol

Man kan godt selv ombetrække stole, men det kræver lidt føling med håndværk, så du bør måske ikke starte ud med de dyre designer lænestole.

For at ombetrække skal du først finde de rigtige materialer. Stoffet der bruges til ombetrækningen, skal være tykt nok til at holde formen på stolen, men samtidig blødt nok til at give et behageligt siddekomfort. Hvis stolebenene er åbne, skal du bruge noget tykt trådnet for at holde stoffet på plads. Hvis benene er lukkede, skal du måske opslagstape eller andre former for tape for at fiksere stoffet ordentligt.

Når du har dine materialer parat, skal du fjerne alle de gamle lag af stof fra lænestolen. Hvis dette ikke kan gøres i ét stykke, kan det være nødvendigt at udskifte gamle remme og hardware undervejs.

Når alt det gamle stof er fjernet, er du klar til at begynde på selve syningen. Mål afstand mellem selerne på ryglæn og armlæn omhyggeligt.

Tegn dem derefter på din fabrikant med en blyant og klip derefter stykkerne af stof i henhold til dine målinger. Fold de to stykker sammen sammen med forkant indad. Sy stykkerne sammen med hjælp fra en symaskine eller udfør jobbet manuelt. Til sidst skal du huske at slibe alle syede linjer.

Hvilke værktøjer og materialer skal du bruge til at ombetrække stolen

Det vigtigste er at have nye stofstykker der passer til stolen. Hvis du bruger et møbelstof, skal du sørge for at købe materiale der er velegnet til møbler og kan tåle slid og rengøring. Det er også vigtigt at vælge et stof, som toner godt med din nuværende indretning.

Videre skal du bruge skum for at fylde sidde og rygstykkerne på stolen, ligesom filt for at holde stoffet på plads.

Du har brug for tråd i dèn farve, der passer til dit valgte stof, samt tang og saks. Hvis stolen har knapper eller andre elementer, der skal fjernes før ombetrækningen starter, har du brug for nogle småskruetrækkere eller andet værktøj til formålet. Endelig har du brug for lim til at montere de sidste stykker af stoffet på stolen.

Se også: Bedste lænestole ældre?

Trin-for-trin guide til ombetrækning

Din første opgave er at afmontere stoffet fra stolen. Du skal bruge en skruetrækker til dette formål, da det vil gøre det lettere for dig at fjerne alle stoffet sikkert og uden skade. Hvis du har hjul på stolen, skal du også sikre, at disse er fjernet inden selve ombetrækningen begynder.

Når stoffet er afmonteret, skal du forberede de nye materialer. Hvis du vælger et tyndt eller let stof materiale, kan du muligvis slippe af med limning af overfladen. Hvis dette ikke er muligt, anbefales det at bruge en lim til fastgørelse af stoffet til stolen for bedre holdbarhed. Når begge materialer er klar til brug og limen har tørret helt, begynder selve ombetrækningsprocessen.

Du starter ved at trække stoffet over polstringen på ryggen af stolen. Start i midten af ryggen og klem stoffet godt fast mod polstringen med knapper eller hæfteklammer som de tilsvarende dele fra den gamle betrækning.

Det samme skal gøres på armlænet. Start i midten bag armene på lænestolen og arbejd smidigt forover for at fastholde stoffet ordentligt med knapper eller metalclips som dem fra det tidligere betrækning.

Når arbejdet med ryg og armlæn er fuldført, kan du derefter begynde arbejdet på siddepuden. Herfra skal du trække stoffet over sidesejlene fra ende til ende indtil hele siden dækkes ordentligt med basisstof indsatserne.

Nu hvor processen med at ombetrække lige nu ligger bag dig, kan du glatte den endelige finish ved at trimme eventuelle overskydende tråde fra syningens slutpunkter.

Møbelstof

Møbelstof er en type stof, der ofte bruges til at ombetrække stole og andre møbler. Hvert materiale har unikke egenskaber, herunder tykkelse, holdbarhed og elasticitet. Det er også en god idé at tage højde for slidstyrken, farvefastheden og vandsugningsevnen af møbelstoffet.

Hvis du ønsker et materiale med høj holdbarhed og slidstyrke, som læder eller uld, vil det kræve mere pleje og vedligeholdelse end et blødere stof som bomuld eller polyester.

Hvis du ønsker et materiale med god farvefasthed, skal du overveje syntetiske fibre som nylon eller akryl. Derudover kan visse møbelstoffer indeholde giftige kemikalier. Når du vælger dette stof, skal du derfor sikre dig at det er Oeko-Tex certificeret for at undgå potentielle sundhedsmæssige problemer.

Se også: Bedste lænestole for ryggen

Hvilke typer overflader er velegnede til ombetrækning af stole?

Der er forskellige typer stofoverflader som linned, silke, viskosa midler eller syntetisk stof, som man kan overveje til ombetrækning af stole. Hvert materiale kræver forskellige tekstiler og overflader for at skabe det bedste resultat. Hvis dit valgte stof er letvægtigt eller tyndt, skal du muligvis bruge en underlagsstof for at give lidt mere struktur til betrækket. Hvis dit stof er groft eller tungt, såsom bomuld eller uld, behøver du ofte ikke noget underlag.

Måsker du også er interesseret i dette?