Gyngestole

Find inspiration til gyngestole i stuen, børneværelset eller måske på terrassen. Her på siden finder du information og inspiration til de klassiske som de moderne gyngestole.

Gyngestole til indendørs og udendørs

Gyngestole har eksisteret siden det 18 århundrede. Gyngestolen bruges som den hyggelige stol der både pynter og er praktisk. Den gammeldags gyngestol blev oprindelig brugt udendørs som havestol i have, terrasse eller veranda. Men kan i dag købes i mange moderne modeller eller som stol til børn også.

Gyngestole kan købes i mange materialer, brands, farver og typer. Du finder typen af stol i både klassisk træ udtryk, helt ligesom gyngestole kan købes med bløde armlæn, polstring m.m.

Den populære J52G stol

Moderne stole

Havegyngestole

En gyngestol til haven eller terrasse kan skabe visuelt hygge som være en afslappende siddeplads på en varm eftermiddag gennem forår og sommeren. Og måske endda inspirerer til at få slappet helt af med en bog eller lytte til en podcast.

En udendørsgyngestol skal selvfølgelig kunne holde til miljøets påvirkninger. Hvor du med fordel kan vælge materiale i hård teaktræ, metal eller plastik.

Hvorfor købe en gyngestol?

Du skal bruge gyngestolen som den meditative hyggestol hvor du slapper af og lader tankerne flyve løs. Helt ligesom de afslappende, rokkende bevægelser kan være beroligende, når du sidder med det lille barn f.eks. ved amning eller hygge og et godt alternativ til lænestole.

Stoletypen kan bruges til forskellige formål. Men det primære formål er at slappe af og opnå tryghed. Helt ligesom stoletypen giver et hyggelig islæt i hjemmet.

Mental velvære

Stolens vuggende bevægelser virker beroligende for de fleste af os. Der er dog ingen videnskabelig belæg til forbindelse mellem tiden i mors mave eller første år af ens liv, hvor man ofte blev vugget i søvn.

Klassiske gyngestole?

Du finder forskellige typer, designs og materialer. Og stoletypen er populær, hvor du kan gøre et kup f.eks. med en brugt J16 gyngestol som andre klassiske designer sofaer, spiseborde, lænestole eller FDB møbler på DBA, Facebook, markeder eller hos Lauritz. Her vil de klassiske stole være disse:

  • Kristian Illum Wikkelsø gyngestole: Anerkendt designer af den klassiske stol fra 1958 der er fremstillet af N. Eilersen.
  • J16 Wegner: Hans. J. Wegner J16 er FDB klassikeren fra 1944. Stolen produceres stadig og kan købes i den høje prisklasse. PP124 gyngestolen af Wegner er en anden meget populær model.
  • Børge Mogensen J52G: Børge Mogensen skabte den populære FDB J52G gyngestol, som i dag er i produktion og lige så populær som de to foregående modeller. Du kan købe modellen i hvid, sort, grå og natur blandt andet hos COOP.
  • Nanna Ditzels Nanny: Nanna Ditzel designede Nanny stolen i 1969. Kurvestolen er blevet relanceret af Sika Designs og kan købes nyproduceret i natur eller sort design. Du kan også købe Hanging Egg af Nanna Ditzel.
  • Farstrup 181: Farstrup Møbler producerer den ikoniske stol der blev designet af Harvel i 1960’erne. Stolen kan købes i forskellige farver som ny, men er også et yndet køb som brugt.

Du kan selvfølgelig også købe mange andre populære modeller som Stingray stolen,  Rock’n Roll fra Fatboy, Eames Plastic Armchair, Voidos stolen fra Magis, Frank Reenskaug gyngestol, Ole Wanscher gyngestol, Cane-Line Copenhagen eller Parc gyngestole. Helt ligesom både retro og moderne stole som Rocca gyngestole der kan købes i Ilva, Bambus, Cento er et hit hos mange. Thonet, Mitchell og andre nye stole der kan købes i Illum, Sinnerup, My Home, Bilka m.m. er andre populære stole i de danske hjem.

Gyngestolen til børneværelset

Du kan købe gyngestole til både baby som større børn. Her finder du mange forskellige typer hos Ikea, Jysk, Ilva, Bilka og selvfølgelig også hos legetøj og babyudstyr forretninger.

En børnegyngestol er praktisk og sjov, hvor barnet kan gynge løs. Men typen af stol kan også udgøre møbel på værelset på højde med bænke, senge, reoler og andet på børneværelset for børn i de mindre aldersgrupper.

Tilbehør

Du kan købe forskellig tilbehør som hynder/puder, skind og tæpper. Hynder er det normale tilbehør, hvor du ofte får hynder med stolen eller kan tilkøbe indenfor forskellige modeller som Eilersen, Wegner, Eames, Farstrup m.m.

Et uldtæppe eller et skind vil være mere visuelt end praktisk som en pude til stolen. De forskellige typer tæpper i forskellige farver og mønstre bruges til at skabe ekstra hygge.

Vedligeholdelse

Ligegyldigt om det er en sovesofa, skrivebord, lampe, klædeskab, barstol, bænk eller en gyngestol i læder, er pleje og vedligeholdelse nødvendig for at have stolen lang tid fremover.

Alt afhængig af materiale, er normal rengøring ofte det eneste der kræves. Skind skal for eksempel tørres af med en våd klud, hvor forskellige tekstiler kræver noget mere pleje. Helt ligesom udendørs træmøbler skal have beskyttelse mod udtørring, rust m.m.

Designer gyngestole

Du kan købe et bredt udvalg af designerstole med god holdbarhed, komfort og et æstetisk udtryk til hjemmet. Du kan vælge mellem stole med lav, almindelig eller høj ryg. Her gælder det selvfølgelig om at finde en stol med et design der passer ind i boligen, og samtidig er god at sidde i. Her vil en kvalitets stol være i holdbart materiale og god komfort der gør stolen rar sidde i gennem hverdagen, hvad end det er 5 minutter eller 2 timer ad gangen.

Materialer

Du finder gyngestole i materialer som træ, flet, rattan, stof og læder. Det gør sig gældende både til en moderne som gammel gyngestol. Her dækker farve udvalget over den brede palette af muligheder.

En ny eller brug stol?

Hvis du ønsker en antik eller designer klassiker som Wegner, Børge Mogensen og andet, er brugtmarkedet rigtig populær. Her gælder det om at bese møbler inden køb, så du ikke står med et fejlkøb der kan ret dyrt.

Du finder dog også mange populære ny producerede stole som Amerikaner, Hay, Victor, Charles Eames, Rocca, Wiener og mange andre populære modeller/brands. Det er ofte ikke klassikere, men med nye møbler får du moderne look og stabilt møbel.

Børge Mogensen

Børge Mogensen 1914-1972 er nok den populæreste møbelarkitekt. Han var en af de toneangivende møbeldesignere i 1940’erne og arbejdede som den første leder af FDB tegnestuen fra 1942-1950.

Børge Mogensen blev udlært møbelsnedker i 1934. Derefter uddannede han sig til møbelarkitekt, hvor han senere blev ansat af FDB.

Hans J. Wegner

Hans Wegner er en anden førende designer fra samme tidsalder. Wegner blev uddannet som snedker i 1931 og studerede på Kunsthåndværkerskolen fra 1936-1938. Han er verdensberømt for sit møbeldesign der findes på mange museer over hele verden.

J16 gyngestolen der en af de populæreste gyngestole er designet af Wegner og lanceret af FDB Møbler i 1944.