Havegyngestole

Haven er et hyggelig sted at opholde sig gennem foråret og sommeren. Og derfor har de fleste forskellige havemøbler stående, hvor stole til afslapning ofte er hængekøjer, hængesofaer og lounger. Men også de moderne som gammeldags gyngestole er et hit.

Havegyngestole fremstilles i forskellige typer og materialer. Og de kan alle være med til at sætte det rigtige præg på din have eller måske til altanen. Derfor finder du her et nem og hurtig overblik over forskellige gyngestole i træ, rattan, plastik og metal materialer, der kan være det helt rigtige i 2023.

Udendørs gyngestole til afslapning

Både indendørs og udendørs gyngestole opfordrer til afslapning. For du sidder godt og kan vugge lige så stille, hvilket giver naturlig afslapning i krop og sind.

Der findes forskellige vintage, moderne eller retro havemøbler der kan skabe det hyggelige udtryk på terrasse, altan eller have. Og her kan du kombinerer med den klassiske stol eller måske en hænge gyngestol.

Typer og design

Hvad end det er designer eller billige gyngestole, findes der en del stole hvor du kan flyde ud i. Der findes også de klassiske amerikanske udendørs gyngestole, mens andre typer stole giver en mere opretsiddende stilling velegnet til brug ved et bord også. Designet er også varierende, hvor gyngestole enten har lav eller høj ryglæn. Her gælder det selvfølgelig om at finde den rigtige type stol, helt ligesom materiale også er vigtigt i forhold til stilen.

Træ gyngestole er det klassiske materiale. Og derfor finder du rigtig mange forskellige gammeldags gyngestole i både billige som dyre priser. Helt ligesom du kan købe naturfarvede som du kan købe hvidmalede stole. Men også rattan er blevet populært og samtidig bæredygtigt. Fordelen med materialet er, at en gyngestol af rattan kan kombineres med de fleste havemøbler.

Slidstærke gyngestole

Når du skal finde en eller flere gyngestole, skal du tage med i dine overvejelser om stolen skal stå udenfor gennem hele sommerhalvåret.

Det regner og blæser en del i Danmark. Og sarte materialer kan kræve beskyttelse mod regn og blæst der slår ind fra tid til anden. Det kan være irriterende at skulle bære stolen under læ ved dårlig vejr, og det skal du overveje om gælder for dig eller ej.

Kig efter slidstærke materialer i forhold til holdbarheden. Dog slipper du ikke for vedligeholdelse og sætte møbler indendørs inden vinteren. Her er havemøbler i træ den type der kræver mest vedligeholdelse for at være holdbar og holde sig pæn.

Vedligeholde gyngestole i træ?

Regn, sol og vind slider på de udækket træmøbler på terrassen, altanen eller haven. Og for at undgå der går råd eller svamp i træet, skal du huske regelmæssig vedligeholdelse. Her bruges der primært olie, maling eller bejdse som beskyttelse til træet.

Havemøbler med olie eller maling bør få olie 1-2 gange om året. Det kan passende ske når du sætter møbler ud til sommeren, og når du sætter havemøblerne ind til vinteren.

Møbler og gyngestolen skal først rengøres, måske slibes og til sidst påføres olien.

Helt konkret vedligeholder du møblerne sådan:

  1. Rengøring: Først skal du vaske havemøbler i træ godt af. Både skidt og eventuelle malingrester skal skrubbes af møblet. Efter rengøring skal du rense godt igennem med rent vand. Alt afhængig af materiale, findes der særlig designet trærens til den specifikke træsort. Inden du går videre til at slibe møblerne, skal træet tørres godt igennem. Husk at efterspænde skruer, bolte og andet.
  2. Slibe: Alt afhængig af stand, skal du slibe både med groft og fint sandpapir. Hvis overfladen har rester eller er meget ru, bør du starte ud med groft kron 100 sandpapir. Dernæst sliber du glat med fint korn 300 sandpapir. Få stolen børstet godt igennem for støv, inden du begynder påføring af olie. Hvis du har havemøbler med maling som måske ikke er blevet vedligeholdt et par år, kan det være nødvendigt at slibe stolen helt ned og spartle huller, inden du bør påføre nyt beskyttende maling.
  3. Olie: Sørg for træet er tørret godt igennem, og at stolen står et tørt sted med varmegrader mellem 10 – 25. Påfør olien med en pensel, hvor hårene ikke er for dårlige og sætter sig fast i olien. Lad stolen stå og tørre et par dage. Tjek for klatter som måske stadig kan være våde.

Opbevaring af havemøbler i træ?

Når efteråret melder sin ankomst, bør du sætte havemøbler indendørs i haveskuret eller andet sted. Men inden du flytter havemøbler indendørs til beskyttelse mod vinteren, skal du huske en grundig rengøring.

Hvis du sætter møbler i haveskuret, så husk at beskytte træet mod fugt fra både forneden, foroven og siderne. Beskyt nedefra med sten eller presenning som møblernes træben kan stå på. Helt ligesom en presenning over møblerne kan give bedre beskyttelse.